Bruisend schoon? Liever niet!

In Nederland dragen zo’n drie miljoen mensen een kunstgebit. Eens per vijf jaar is zo’n prothese aan vervanging toe, in de tussenliggende tijd is het belangrijk om er zo goed mogelijk voor te zorgen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Hoewel een gebitsprothese wordt gemaakt van hoogwaardige materialen is en blijft het toch van kunststof. Het voelt hard, maar kan gemakkelijk beschadigen. In dit artikel vertel ik je wat je wel moet doen en wat je beter kunt laten.

Bruisend schoon kunstgebit Deurne

Gezonde mond

Een prothese zit het fijnst in een gezonde mond, de eerste stap voor het behoud van de prothese is daarom de verzorging van het tandvlees. Dit doe je door twee keer per dag met een zachte tandenborstel en gewone tandpasta het tandvlees en verhemelte te poetsen, de gebitsprothese is op dat moment uit de mond. Door de ronddraaiende beweging van de tandenborstel wordt de doorbloeding gestimuleerd, de tandpasta zorgt bovendien voor een frisse geur en een schoon gevoel.

Kunstgebit schoonhouden

Voor het schoonhouden van een gebitsprothese wordt onderscheid gemaakt tussen dagelijks en aanvullend onderhoud. Voor het dagelijks reinigen zijn er speciale tandprothese-borstels te koop. Deze zijn wat groter dan een normale tandenborstel, bovendien zijn de haren ietsje harder omdat geen rekening gehouden hoeft te worden met het tandvlees.. Om het gebit goed schoon te krijgen kan gebruik gemaakt worden van een milde reiniger zoals Ecosym of Corega. Heb je deze reiniger niet in huis? Dan kan een druppeltje afwasmiddel uitkomst bieden.

Tandglazuur is vele malen harder dan het materiaal waarvan een gebitsprothese is gemaakt, het gebruik van een gewone tandpasta is om deze reden een heel slecht idee.

De schurende korreltjes die hierin zitten veroorzaken beschadigingen waardoor vuil zich juist meer aan het oppervlak zal hechten. Wie toch het liefst poetst met pasta, kan een speciale tandpasta voor protheses gebruiken.

Behalve de dagelijkse poetsbeurt is het nodig om een kunstgebit regelmatig in bad te doen. Door het gebit te weken in water met een speciaal reinigingsmiddel worden bacteriën gedood en laat vuil los. Je kunt hiervoor een glas gebruiken maar er zijn ook speciale prothesebakjes te koop. Hoe vaak aanvullende reiniging nodig is, is afhankelijk het middel dat je gebruikt. Eens per maand kan je een azijn toevoegen voor wat extra reinigingskracht. Let wel: doe dit niet te vaak.

Hoewel er speciaal voor gebitsprotheses ontwikkelde bruistabletten te koop zijn, raad ik je af om deze regelmatig te gebruiken.

De werkzame stoffen in deze tabletten doen hun werk prima. Zo goed zelfs dat op den duur het kunsthars waaruit de prothese vervaardigd is ook oplost.

Oma’s tips

Over de reiniging van kunstgebitten doen een heleboel verhalen de rondte. Van tips uit grootmoeders tijd tot creatieve ideeën, er is van alles te vinden. Er zijn mensen die zeggen dat een beetje chloor op zijn tijd geen kwaad kan, dat allesreiniger prima werkt en dat een tandenrager of mesje gebruikt kan worden voor het verwijderen van aanslag. Ik kan hierin kort zijn: DOE HET NIET. Onderhoud je gebit met zorg en alleen met de middelen die ervoor bedoeld zijn.

Wees lief voor je tanden, of ze nu van jezelf zijn of van de zorgverzekeraar.

Behandelkamer uitbreiding -Kunstgebit Deurne - Tandprothetische praktijk van den Eerenbeemt