De tandprotheticus

Graag stel ik mij aan je voor: Mijn naam is Robin van den Eerenbeemt, ik ben tandprotheticus van beroep. Omdat ik merk dat er veel mensen zijn die geen idee hebben wat dit inhoudt, ga ik hier de komende tijd een aantal blogs over schrijven. In deze vertel ik je wat mijn werk uniek maakt en wat het verschil is tussen mijn vak en de beroepen waarmee het regelmatig verward wordt.

Een tandprotheticus is iemand die speciaal is opgeleid voor het aanmeten én vervaardigen van kunstgebitten. Het kan hierbij gaan om volledige protheses, maar ook om gedeeltelijke gebitsprotheses of gebitsprotheses op implantaten. Een tandprotheticus houdt zich dus bezig met het vervangen van een gedeelte van het gebit of het gehele gebit. Om dit vak te mogen uitoefenen heb je een vierjarige HBO-opleiding gevolgd. Tandprotheticus is een beschermde titel en valt onder de wet BIG*

Tandartsen zijn universitair opgeleid, ze werken met alles in de mond en zijn dus waar het gaat om kunstgebitten minder specialistisch geschoold dan een tandprotheticus. Ook tandartsen vallen onder de wet BIG*

De tandprotheticus l Robin van den Eerenbeemt l Deurne kunstgebit

De tandtechnicus

Een tandtechnicus heeft de MBO-opleiding tandtechniek gedaan. Op deze opleiding heeft hij of zij geleerd om kronen, bruggen en kunstgebitten te maken. Maken inderdaad, dat is iets anders dan aanmeten. Een tandtechnicus werkt in opdracht van een tandprotheticus of tandarts en komt niet in de mond.

De klinisch prothese technicus

Wie klinisch prothese technicus (KTP) is, heeft de MBO-opleiding tandtechniek gedaan, gevolgd door een verdiepingscursus. Een KTP mag protheses aanmeten, maar alleen in samenwerking met -of onder toeziend oog van- een tandarts. Zelf ben ik tien jaar geleden begonnen als klinisch prothese technicus. Als je het mij vraagt is dat van enorme meerwaarde wanneer je de ambitie hebt om tandprotheticus te worden want door aan de stoel te werken onder supervisie doe je ontzettend veel ervaring op.

Dit is dus hoe het zit. Tandtechnici en KTP’s hebben geen beschermde titel, de tandarts en tandprotheticus wel. De eerste twee mogen niet in de mond werken, de laatste twee wel. Helaas gebeurt het meer dan eens dat een tandtechnieker zich voordoet als tandprotheticus, u krijgt dan niet de zorg die u wenst en waarop u recht heeft. Raadpleeg voor de zekerheid altijd www.kunstgebit.nl, op deze site staan alle officiële tandprothetici in Nederland.

Van alle disciplines in de mond- en tandzorg is de tandprotheticus het meest onderlegd in het aanmeten en vervaardigen van gebitten en daarnaast de aangewezen persoon voor onderhoud, verzorging en reparatie van uw gebitsprothese. Heeft u een kunstgebit of heeft u er binnenkort één nodig, gun uzelf dan het gemak van alles-in-een, kies voor de specialist.

Een verwijzing mag, maar is niet nodig om bij een tandprotheticus terecht te kunnen, declaratie verloopt via de zorgverzekering die een gebit voor minimaal 75 procent vergoedt.

*BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De wet beschermt patiënten tegen onzorgvuldig en ondeskundig handelen door zorgverleners.