In 7 stappen naar een gebitsprothese

Er zijn maar weinig mensen die staan te popelen om een kunstgebit te mogen dragen, maar als het dan eenmaal onvermijdelijk is, kan je maar het beste goed beslagen ten ijs komen. In deze blog leg ik je uit wat je te wachten staat.

Er bestaat niet zoiets als een confectie kunstgebit. One-size-fits-all gaat niet op, een gebitsprothese is maatwerk. Er zullen afspraken ingepland worden om alle stappen te doorlopen die nodig zijn om te komen tot een perfect passend gebit.

Om je te laten zien waarom goed werk tijd nodig heeft, geef ik je inzage in het stappenplan.

Kunstgebit aanmeten | Deurne | Eerenbeemt

Stap 1: Intake, advies en vaststellen behandelplan

Wanneer je voor het eerst bij me komt, kijken we samen naar welke behandeling voor jou geschikt is. Er zijn diverse soorten gebitsprotheses. Grofweg kunnen deze worden onderverdeeld in geheel of gedeeltelijk en op implantaten. De uiteindelijke keuze is afhankelijk van wat er mogelijk is en van wat jij wilt, we beslissen samen. 

Als je nog niet eerder een kunstgebit hebt gehad, kan het zo zijn dat je eigen tanden of kiezen nog getrokken moeten worden. In dat geval is het maken van een immediaat prothese onderdeel van het behandelplan. Dit is een tijdelijke prothese die de tandarts direct na het trekken plaatst. Zie het maar als een soort pleister op de wond. De immediaat prothese is niet ideaal maar wel een belangrijk onderdeel in het traject. Door het dragen van deze prothese wordt zwelling beperkt, dit komt het herstel ten goede. Wanneer het traject naar een definitieve prothese kan worden ingezet is niet voor iedereen hetzelfde, maar afhankelijk van het herstel.

Stap 2 : Eerste afdrukken van de kaak maken met gebruikmaking van confectielepels

Meestal doorlopen we stap 2 al in het eerste consult, ik wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan een stralende lach helpen. Met confectielepels wordt een eerste afdruk gemaakt. Deze vormt de basis voor een gipsmodel, van daaruit kunnen precies passende, individuele lepels worden gemaakt.

Stap 3: Gedetailleerde afdrukken maken met op maat gemaakte lepels

Met de individuele lepel kunnen overgangen in de mond heel duidelijk worden vastgelegd, zo worden bijvoorbeeld spierovergangen aangegeven. In deze tweede hap-fase maak je tegen de weerstand van het materiaal de meest gebruikte mondbewegingen, zodat de prothese daar ruimte voor biedt.

Stap 4: Beetregistratie

Nu we de vorm van het tandvlees, eventuele nog blijvende tanden en de spieren in de mond gedetailleerd hebben vastgelegd, is het nog zaak om te kijken hoe de boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar staan. Dat doen we met een beetplaat. De bovenkaak wordt als uitgangspunt gebruikt, de prothese voor de onderkaak wordt hierop aangepast zodat de tanden netjes op elkaar komen. Je bijt in een waslaag, van waaruit een model gemaakt wordt. In deze fase bepalen we naast de vorm ook de kleur van de tanden. Uitgangspunt hiervoor is je oorspronkelijke kleur. Dat is met name belangrijk wanneer het gaat om een gedeeltelijke prothese, maar ook bij een volledig gebit is dit wat ik nastreef. De mooiste lach is tenslotte een natuurlijke.

Kunstgebit aanmeten | Deurne | Eerenbeemt | Robin |

Stap 5: Passen van de prothese

Dit is de eerste keer dat je je nieuwe tanden zult zien. Voor veel mensen is dit wel even een momentje. In veel gevallen moeten er nog kleine aanpassingen gedaan worden. We bepalen samen welke.

Stap 6: Plaatsen van de prothese

En dan is het eindelijk zo ver, het moment waarop je nieuwe tanden echt van jou worden. Ik plaats de prothese en beoordeel met mijn klinisch oog of deze mooi past, daarna ligt de bal bij jou.

Het moment van wennen en bijstellen van verwachtingen is aangebroken. Je kunt in het begin ongemak ervaren met eten en ook kan ook het uitspreken van sommige letters lastig zijn. Meestal verdwijnen deze problemen met de tijd vanzelf weer.

Stap 7: Nacontrole

Deze stap is voor iedereen belangrijk, maar in het bijzonder voor mensen met een kunstgebit op implantaten. Implantaten gaan in principe lang mee, een goede hygiëne voor uw mond en kunstgebit is erg belangrijk voor het behoud van de implantaten.

Plak en tandsteen op de implantaten kunnen een ontsteking veroorzaken van het mondslijmvlies en het tandvlees rondom de implantaten. Die ontstekingen kunnen weer leiden tot verlies van bot rondom de implantaten en daarmee verlies van het implantaat zelf. Om dit te voorkomen zijn een goede voorlichting en instructie over het reinigen van de implantaten, de mond en de prothetische constructie een belangrijk onderdeel van de implantaat behandeling. In het kader daarvan is het ook van belang dat u één keer per jaar terug komt voor een controle en onderzoek van de geplaatste implantaten.

Ook is een controle van belang wanneer dit je eerste kunstgebit is en je tanden en kiezen net getrokken zijn, is nacontrole onmisbaar. Omdat er geen of minder tanden in de kaak zitten, zal deze krimpen. Dat proces is het sterkst in de eerste zes tot tien maanden. Natuurlijk verandert de prothese niet vanzelf mee, In deze periode zal je dus regelmatig bij me terugkomen omdat je kunstgebit je last bezorgt. Deze blijft op z’n plek doordat ie vacuüm zuigt, als ie niet goed past gaat ie loszitten. Ook kunnen er pijnlijke drukplekken ontstaan. Blijf daar niet mee rondlopen, dit is gemakkelijk te verhelpen!

Er zijn ongeveer vier weken nodig om een prothese te maken, dat geldt zowel voor vacuüm kunstgebit als voor een klikmodel. De tijd die nodig is voor herstel na het trekken van de eigen tanden en/of het plaatsen van implantaten moet je hier natuurlijk bij optellen.